Just Exploring





Little by little we make small things big. Step by step we move forward. Following the right path, the Eightfold path, makes me calm, steady and happy. Did you find yours? Everybody has one, just some must look deeper or look for it longer. Just explore and it will unfold naturally.

Sunday, November 04, 2007

len tak

Pomaly sa dostavam na anglicku uroven ironie, drzosti a urazania. Celkovo tu totiz prevlada komunikacia, ktora v sebe zahrna vsetky tri spomenute vlastnosti... vacsinou to na zaver odlahcia niecim ako "I was just kidding...sir". Naivne som si myslel, ze som vytrenovany z intraku a privatu, ale tu to nadobuda dalsiu dimenziu.O asistentoch som uz pisal… zmenilo sa len jedno… komunikujem s nimi menej a menej.
Anglicki ucitelia okolo mna su uplne ine kafe. Po profesionalnej stranke sa mam co ucit. Po osobnostnej, cest zopar vynimkam, je to bieda. Same “Hello, how are you”... pricom to “you” je povedane tri metre od teba... Tak to tu cele sledujem a pozorujem. Tiez som zaregistroval akusi pychu, alebo ego, ktore je tu kruto davane dolu, pretoze Slovensko tu znie asi ako Azerbajdzan u nas! Niektori si uz vsimli ze ucit viem, ale priatelstvo z toho nevznikne.Pomaly si zvykam aj na dennu, resp. tyzdennu rutinu... uz sa ani nesnazim o bohvie ake nadvazovanie kontaktov. S ostatnymi asistentmi sa stretavam len pri jedle a sem tam v skole, ale skoro vobec sa nenavstevujeme a akosi polavili aj v sportovani, a tak si valim pekne sam... v pondelok CPE kurz angliny, v utorok vacsinou Duty na intraku, v stredu lezenie na stene, vo stvrtok plavaren, v piatok Duty, v sobotu behanie po meste, cekovanie miestnych secondhandov a outletov (uz som nakupil zopar vychytavok...) a v nedelu po obede hry a aktivity (futbal, basketbal, bedminton) a vecer chapel. Sem tam sa niekto prida, co je mila obmena, ale uz mi je jasne, ze pocas celeho roka tu ozajstnych priatelov mat nebudem.
Tak isto viem, ze co sa prace tyka, sa to asi velmi nezmeni. Je jedno, ci pracujem vela, alebo malo, plat mam taky isty... co je trocha nebezpecne (hrozi zlenivenie) ...zatial sa vytazujem naplno, aj ked ani zdaleka nie ako v BA (tam to vsak bolo dobrych 120%, co nie je zdrave). Nasiel som si zopar hodin chemie, kde tiez asistujem. Nic uchvatne, len pozorujem ucitela a triedu a sem tam niekomu pomozem. Z anglickeho nazvoslovia som dost mimo, ale teoriu si na prekvapenie pamatam. Sporty su teda pravidelnostou a dost vela casu travim v izbe, bud za internetom, alebo citanim... alebo pozeram telku - BBC ako trening listeningu... Co sa kurzu anglictiny tyka, tam by som mohol zabrat viac, ale akosi to odkladam. Vzdy dam prednost kamosom na internete ktorym odpisujem dlhe maily, alebo vypisovanim na blog... ako teraz!Ozvala sa mi Evka, bol to velke prekvapko... a znamenalo to pre mna vela, pretoze od rozchodu to boli prve slova, ktore som od nej pocul z jej vlastnej iniciativy...
Pomaly rozmyslam, co dalej. Anglicko by naozaj bola hlupost opustit, aj ked so samotnymi prachmi neviem neviem, uz som kupil kameru, a hned mi beha po rozume aj laptop... hroza tie materialisticke tuzby a chtice! Takze moje nastavenie na sporenie sa zatial nekona. Na stastie dom je dobra motivacia, aj ked stale to je len materia! Cesta na vychod to trocha vyvazuje! Tiez by som si rad niekedy zablbol a nebol stale prikladom, a niekedy tu toho mam plne zuby, ale vtedy si vzdy spomeniem na Little Miss Sunshine, kde jeden chlapik hovoril chalaniskovi, co nerozpraval, ze tie najhorsie casy ta najviac posuvaju dopredu!!!

3 comments:

Anonymous said...

Janko, je to veľmi pekné s tými fotkami, fakt.
Otec

Anonymous said...

bri den pan byvaly ucitel,ten vas blog je super,aj ked som ho citala len tak zbezne sa musim priznat..kazdopadne-velmi chvalim ten obrazok dartha vadera.
(jsem tvuj otec,luku...hehe)
tamara

Anonymous said...

cau
pekne fotky!! mozno su anglicania namysleni ale aspon je anglicko pekna krajina... vies uz co budes robit po tomto roku? a mas este stale tie nase listy co sme si pisali na konci min roka?

maria